LOWER PROFICIENCY

 


Πώς να οργανώσεις την μελέτη σου,
μερικές εβδομάδες ΠΡΙΝ τις εξετάσεις
Lower, Advanced & Proficiency!

H αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας στις Αγγλόφωνες εξετάσεις είναι εφικτή

Από το Γιώργο Δροσουλάκη

Τώρα καθώς οι εξετάσεις πλησιάζουν θεωρώ απαραίτητο να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη για τη γνώση της συγκεκριμένης ύλης που πρέπει να έχεις καλύψει την ημέρα του διαγωνισμού.

Αν είσαι μαθητής, προετοιμάζεσαι εδώ και ένα χρόνο (ουσιαστικά προετοιμάζεσαι σε ολόκληρη τη διάρκεια φοίτησής σου στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών), για να διαγωνισθείς στις εξετάσεις LOWER. Το κλειδί για την επιτυχία σου είναι να καταφέρεις να αφομοιώσεις και να είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις όλα εκείνα τα στοιχεία που κάλυψες ως τώρα με τους καθηγητές σου... και να υπερβείς το 60% στα πέντε papers της εξέτασης συνολικά.

   Ας υποθέσουμε ότι η φοίτησή σου στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ήταν ουσιαστική και κατέβαλες την απαιτούμενη προσπάθεια (το 50% των εξεταζομένων ΔΕΝ το κάνει), τότε η πιθανότητα επιτυχίας σου είναι μεγάλη. Φτάνει να οργανώσεις τη μελέτη σου έτσι ώστε να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Τα σημαντικότερα σημεία της επανάληψής σου για τις εξετάσεις είναι:

1. Η ύλη της Γραμματικής.

   Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή Μάιο θα πρέπει να έχεις κάνει δεύτερή σου φύση τα παρακάτω κεφάλαια Γραμματικής:

Τα κεφάλαια αυτά είναι:

   Χρήσεις και κατασκευή των δώδεκα χρόνων, Παθητική Φωνή, Ευθύς/Πλάγιος Λόγος, Χρήση Γερουνδίου, Υποθετικοί Λόγοι, Ελλειπτικά ρήματα, Χρήση Απαρεμφάτου, Χρήση του Wish, Causative Form, Inversion Words, Would rather.

   Σιγουρέψου, επίσης ότι μπορείς να δικαιολογείς ΟΛΕΣ τις απαντήσεις των ασκήσεων στο “Use Of English” βάση των παραπάνω κεφαλαίων Γραμματικής. Ο καθηγητής σου, σού έχει δώσει ήδη τις σωστές απαντήσεις.

Το κάνεις άραγε;... ή στηρίζεσαι στη καλή σου τύχη;!

2. Η προετοιμασία για έκθεση.

    Σιγουρέψου ότι έχεις κατανοήσει τα θέματα των προηγούμενων εξεταστικών περιόδων ... και ότι έχεις την ικανότητα να τα αποδώσεις στην Αγγλική γλώσσα και σε αποδεκτό επίπεδο για το LOWER ή Proficiency.

Ποια θέματα; Ορίστε η λίστα των προηγούμενων είκοσι περίπου εξεταστικών περιόδων:

    Employment/Carrier: 6 φορές, TV/Media: 4 φορές, Family/Friends: 5 φορές, Pollution: 3 φορές

    Sports/Nutrition: 3 φορές, Holidays: 4 φορές, Travelling/Living abroad: 3 φορές, Hobbies/Interests: 2 φορές, Clothes/Appearance: 2 φορές, Books: 3 φορές, Country/City life: 2 φορές

   Story: June ‘84 ( Fire ), June ‘85, ‘90, ‘94 ( Accident ), December ‘85 ( Fight ), June ‘86 ( I have never felt so proud ), December ‘87 ( Hostage taken ), December ‘93 ( A disappointing experience), June ‘84 ( In danger / safe arrival ), June ‘95 ( Help me... )

   Describing obgects/places: December ‘85 ( Camera ), December ‘86 ( Music ), June ‘85 ( Magazine ), December ‘86 ( Wedding ), June ‘87 ( Gift ), June ‘88 ( Greek meal ) December ‘88 ( A country ), December ‘88 ( Vacuum cleaner ), σελ. 30 June ‘91, December ‘91 ( Party ), December ‘94, June ‘95 ( Places in your country, town ).

   Ακόμη και αν δεν σου ζητηθεί το ίδιο ακριβώς θέμα όπως τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνεις “σύνθεση” μεταξύ δύο ή περισσοτέρων θεμάτων από αυτά που έχεις ήδη προετοιμάσει.

Οι δικοί μου μαθητές μαθαίνουν ολόκληρες ενότητες των θεμάτων που έχουν ζητηθεί σε προηγούμενες εξετάσεις, ΑΠΕΞΩ!

   Γιατί απέξω;

Ναι, το ξέρω είναι αντιπαιδαγωγικό.

Αλλά οι εκπρόσωποι των εξεταστικών φορέων, σε ενημερωτικά σεμινάρια μας έχουν πληροφορήσει, ότι το τεστ αυτό σχεδιάστηκε για δεκαεπτάχρονους (άσχετα ότι το δικαίωμα συμμετοχής το έχει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου ηλικίας).

Ο Andrew Leech (καθηγητής και συγγραφέας που έχει περάσει το τεστ Ελληνομάθειας που απαιτείται για τους αλλοδαπούς καθηγητές) στο ELΤ NEWS Αύγουστος 99, λέει χαρακτηριστικά:

“Οι μικροί μαθητές δεν έχουν τη γνώση πολλών θεμάτων που τους ζητούνται ούτε στα Ελληνικά. Έτσι, εκτός από την προετοιμασία για τις εξετάσεις στα Αγγλικά, πρέπει να διδάξω τους μαθητές μου και τα θέματα που δεν γνωρίζουν στα Ελληνικά!”.

   Ξεκαθαρίζω λοιπόν, ότι το “ΑΠΕΞΩ” δεν αποσκοπεί στην παπαγαλία per ce. Αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσης ικανότητας ανάλυσης θεμάτων και ιδεών που ο μαθητής δεν έχει ούτε στα Ελληνικά. Και στην απόκτηση της δεξιότητας χρήσης αυτών των ιδεών και θεμάτων στην Αγγλική για τη σύνθεση του ζητούμενου θέματος.

   Για παράδειγμα, πριν δυο χρόνια, το θέμα της έκθεσης για το ECCE του Michigan ήταν:
“Should parents decide about their children’s careers?”.

Για το διαβασμένο μαθητή, η ανάπτυξη θα γινόταν απλούστατα με το να συνθέσει τα θέματα “My future career” και “Relationships between parents and children” που είχε προετοιμάσει εκ των προτέρων.

   Η γνώση των παραπάνω θεμάτων θα σε βοηθήσουν επίσης και στο να απαντήσεις επαρκώς τις ερωτήσεις του προφορικού μέρους. Δυστυχώς πολλοί διαγωνιζόμενοι έχουν τη ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρουν να γράψουν το θέμα που τους ζητείται ΧΩΡΙΣ καμίας προετοιμασία.

   Α!!... και μην ξεχάσεις να επαναλάβεις τις λέξεις των κειμένων στα papers “Reading Comprehension”.

Όλες τις λέξεις;... Ναι, ΟΛΕΣ!! (τι, δεν τις μάθαινες κατά τη διάρκεια του χρόνου;... πολύ κακή η επιλογή σου). Μην ξεχνάς ότι οι εξετάσεις σε μια ξένη γλώσσα είναι τελικά εξετάσεις σε λέξεις κατά κύριο λόγο. Και για αυτό το επίπεδο απαιτείται ένας όγκος λεξιλογίου 4.000 λέξεων περίπου.

Επωφεληθείτε από την εμπειρία του Γιώργου Δροσουλάκη... Ρωτήστε τον!

Έχετε απορίες για τις εξετάσεις Lower; ... Χρειάζεστε διευκρινήσεις στις αναπάντητες ερωτήσεις σας; Θα σας απαντήσει σε 48 ώρες... ΔΩΡΕΑΝ!  ΕΔΩ! 


14 ΛΑΘΗ Lower Β2

 SUPER BONUS! Αν θέλεις να ξέρεις την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ύλη της γραμματικής Lower b2, λαμβάνεις εντελώς δωρεάν την "Γραμματική των Αγγλόφωνων Εξετάσεων στα Γρήγορα!", αν παραγγείλεις το βιβλίο "Μπορείς κι ΕΣΥ να περάσεις τις εξετάσεις LOWER ... αν αποφύγεις τα 14 ΛΑΘΗ των χιλιάδων αποτυχόντων".
Για περισσότερες πληροφορίες πάτησε ΕΔΩ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ